pondelok 19. novembra 2012

Výber záclony - podľa čoho sa riadiť, časť tretia

Riasiaca páska ceruzka
Ďalšou otázkou býva: Aké riasenie záclony preferujete ? Poväčšinou riasim záclonu v pomere 1:2. Ak je ale na záclone väčší vzor a chcem , aby vynikol, postačuje riasenie v pomere 1:1,5 poprípade 1:1,7. Rovnako platí takéto menšie riasenie aj pri veľmi hustých záclonách. Treba ale rátať s tým, že pások v pomere 1:1,5 je na trhu menej. Riasiace pásky bývajú v rôznych šírkach, ale najviac sa používajú v šírke 5cm a vzor, ktorý je najviac používaný je-ceruzkový. Potom sa používajú rôzne dvoj- troj zámykové pásky, poprípade rôzne ozdobné v závislosti na type záclony a interiéru. Novinkou je vlnovková páska (obrázok č.15), ktorá sa hodí do modernejších interiérov.
Riasiaca páska ceruzka na záclone, dvoj zámyk na závese
Riasiaca páska je veľkým pomocníkom v prípade, že sa presne vyráta šírka pásky a na ňu sa pridá potrebná šírka látky. Vtedy je možné ukončiť riasenie a v prípade prania sa vzor nikdy nepokazí a neposunie. Často sa stáva, že sa páska nestiahne na doraz, pretože máme málo látky a potom sa stane, že vám vzor pri pohybe záclony alebo pri praní mení fazónu. To si radšej kúpte novú pásku, ktorá riasi v menšom pomere, alebo si sklady prešite sami. Naozaj je potrebné, aby ste si vždy kúpili adekvátne množstvo látky k adekvátnemu druhu pásky, inak stratí záclona na svojej kráse. Páska má samozrejme aj iný účel. Na páske sú ušká, do ktorých sa vkladajú slimáky alebo háčiky. Niektoré sú uzatváracie a tie môžete prať spolu so záclonou. No niektoré slimáky pri praní vypadávajú, preto je potrebné ich dať dole alebo prať záclonu v ochrannej sieťke. Riasiace pásky sa delia ešte podľa ich vzhľadu na transparentné/ to znamená, že sú celé priesvitné a aj sťahovacie šnúrky v nich sú nepriehľadné/. Tieto sa používajú na šitie priesvitných záclon. Ďalej sú to polotransparentné – tie sú podobné transparentným, ale šnúrky sú biele. A nakoniec biele pásky, ktoré sa odporúčajú len na závesy.
Ďalšou otázkou je: Aké zloženie materiálu preferujete? V dnešnej dobe trh ponúka veľké množstvo materiálov ako sú organza, voil, ľan, žakar, ale rovnako aj ich zmesi. Každému sa páči niečo iné. Organzy sú ľahké, lesklé a veľmi priehľadné. Voil je hustejší a menej lesklý i ťažší. Ľanové sú hustejšie a matnejšie. Väčšina záclonovín sú 100%PES. Výhodou je, že po praní ich nemusíte žehliť, aj keď si myslím, že to nieje vždy až taká pravda. To, či ich budete musieť žehliť závisí od veľa činiteľov: množstva materiálu v pračke, prací proces pračky a následné otáčky pri žmýkaní, samotná kvalita daného materiálu. To je len zopár možných príčin, prečo záclonu budete alebo nebudete musieť žehliť. Ťažko vám môže bytový designer dopredu zaručiť, že tú konkrétnu záclonu budete musieť prežehliť. Jedno je isté, že 100% PES sa vám nezrazí. Je dôležité už pri šití záclon si rozmyslieť jej najväčšiu možnú šírku, aby sa v pračke nedokrčila. Záclonu je dobré po praní na minimálne 30 stupňoch celzia nežmýkať, ale ešte za mokra vyvešať a to najlepšie, keď svieti slniečko. Bohužiaľ žakarové záclony vyšli z módy , ale boli to jediné záclony, ktoré vlastnou váhou sa natiahli a boli krásne rovné, čo pri novších typoch docielite málokedy. Medzi záclony patria aj materiály, ktoré vyzerajú ako bavlnená vrecovinová tkanina. Tieto sú buď 100% PES, alebo zmes PES a bavlny, poprípade ľanu. Sú veľmi teplé a v interiéroch obľúbené. Väčšinou sú hustejšie a ťažšie ako ostatné typy záclon. Takýto typ treba trochu prežehliť, no niekedy postačuje ak na zvislé švy dáte ťažítko v podobe štipca, aby sa na bokoch nezrazila niť, ktorou sú záclony šité. To v podstate platí o všetkých záclonách. No výhodou týchto akože prírodných záclon je to, že na ich štruktúre nenájdete tak ľahko zatiahnutie nite, alebo iné porušenie celistvosti ako na hladkých organzách a voiloch. Bavlnené záclony sa vám môžu zraziť, preto je dobré, ak sa pod páskou nechá dostatočné množstvo materiálu, aby v prípade zrazenia sa dala záclona predĺžiť. Pri závesoch sa rezerva necháva dole pri zemi, ale záclona je dole ukončená prevažne olovkom.
Záclona ukončená olovkom
Poslednou otázkou je : Aká je cena záclony? Záclony v nižšej cenovej kategórii stoja okolo 20-25€ za 1m. Myslím tým záclonu, kde výška kúpenej záclony je okolo 270cm, nakoľko 80% záclon sa predáva a aj šije v tejto a podobnej výške a krajčírka ju skracuje podľa potreby. Vo výške 180cm sa vyrába málo záclon a to väčšinou do kuchyne. Stredná cenová kategória je od 25-35€/ za 1m záclony. Nad 35€ sú poväčšinou značkové záclony, ktoré si ale myslím, že nemusia vždy zaručovať vyššiu kvalitu, no z designerskeho hľadiska bývajú často zaujímavejšie,často aj náročnejšie na údržbu/ hodváb/, no ja skôr preferujem strednú triedu a možnosť, že si neskôr kúpim aj inú záclonu na striedačku a nebude mi potom ľúto vyhodiť tú „strašne drahú“. K cene záclony treba prirátať cenu riasiacej pásky, ktorej 1m sa pohybuje okolo 1,5-3€ a cena šitia, ktorá závisí od bežného metra šitia, čo je poväčšinou 2x výška a 2x šírka. 1M stojí približne 1,5-2€.
.: časť druhá

3 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, veľmi poučný článok.. Ďakujem za skvelé info:) Koberce mám veľmi rada, rada ich študujem a snažím sa ich vhodne kombinovať s ostatnými doplnkami :)

    OdpovedaťOdstrániť