pondelok 29. októbra 2012

Výber záclony - podľa čoho sa riadiť, časť druhá

Ako si správne vybrať záclonu?

Záclony a Závesy ing. Helena Gratzerová
Tretia otázka smeruje na vkus klienta. Ľudia sa líšia najmä v otázke : Chcete záclony s podkladom bielym alebo smotanovým? Výnimku tvoria úplne iné odtiene, ale poväčšinou ľudia majú jasno v tom, či preferujú bielu alebo krémovú farbu. Biela farba pôsobí čisto, stroho, ale pozor, ide o studenšiu farbu v interiéri. V prípade, že nemáte úplne snehobiele steny, pôsobí potom biela stenovka voči bielej záclone špinavo. V prípade, že steny sú napríklad v hnedej, zelenej farbe, práve biela záclona pekne vynikne. Krémové záclony (obrázok č.29) pre niekoho pôsobia špinavo, ale sú podstatne teplejšie a hodia sa najmä k interiérovým farbám jesene a jari. V prípade, že máte ale steny napríklad v žltej , či smotanovej farby, mohlo by sa stať, že sa budú farby stien a záclony biť. Vtedy treba radšej zvoliť iný odtieň záclony.
Štvrtá otázka je: Máte radi v záclone vzor, alebo chcete záclonu čistú, poprípade len jemné náznaky hrčiek, čiarok, jemných farebných odtieňov? Väčšina mužov nemá rado kvety (obrázok č.18), iní klienti nemajú radi vodorovné alebo zvislé čiary, aj keď niekedy sa doslova žiadajú. Tam, kde máte široké okná a nízky strop odporúčam zvislé pruhy a tam, kde je vysoký strop a úzke okná je dobre nájsť vodorovný vzor. Vzoru sa netreba báť. Ak máte okno široké 3-6metrov, jemný vzor neuškodí, práve opačne, jemne oživí jednoliatu plochu. Samozrejme v prípade, že tých okien je v izbe veľa, neodporúčam veľké vzory, lebo by priestor nadmieru zaplnili.
Záclony a Závesy ing. Helena Gratzerová
 Naozaj sa vzorov netreba báť, nakoľko väčšinu času na záclonu svieti slnko a vzor nieje taký viditeľný. Často mi klienti povedia, že pôsobí záclona ako bez vzoru, pretože je vzor presvetlený. Každú záclonu je preto treba skúšať a dívať sa na ňu cez slnko a nie v smere slnka. To sa ale dá iba v prípade, že si môžete vzorku priniesť domov, alebo vám ju prinesie bytový designer.
Na malých oknách odporúčam jednofarebnú záclonu, alebo nejaký malý vzor. Samozrejme záleží aj na tom, či bude doplnený závesom. Treba si ešte všímať, či v miestnosti je vzorový koberec, vzorová sedačka, vzorová tapeta, ale veľkú rolu zohrávajú napríklad obrazy, či dekoratívny kameň na stenách. To všetko ovplyvňuje výber vzoru a farby.
.: prvá časť 
tretia časť :.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára