pondelok 22. októbra 2012

Výber závesného systému - rímska roleta

Rímska roleta :

Rímska roleta
Rímska roleta a hliníkový profil "Moderna"
Rímske rolety sú skôr dekoračným prvkom na okne. Nahrádza klasické rolety, na ktoré sme boli zvyknutí za socializmu. Rozdiel je len v tom, že sa materiál nezvinie súvisle na rúrku, ale vytvára vodorovné paravány ľubovolnej šírky. Rímska roleta je vhodná hlavne na francúzske okná, ktoré sa nedajú otvárať, alebo na kuchynské okná, kde nechcete záclonu kvôli spodnej pracovnej ploche, alebo umývadlu a hneď po bokoch medzi oknami máte napríklad už vrchné skrinky. Samozrejme sa rímska roleta hodí aj do obývacej miestnosti, či detskej izby.
Rímska roleta môže byť ušitá z rôznych materiálov, či už zo záclonoviny, ale i dekoračnej závesoviny. Výhodou je, že ju môžete zrolovať do akejkoľvek požadovanej výšky. Určite neodporúčam dávať rímsku roletu na okno, kde okenný rám končí maximálne 15cm pod stropom, nakoľko musíte rátať s tým, že roletku treba na strope naskladať, aby ste mohli otvoriť okno.
V prípade, že pod stropom máte málo miesta, museli by byť tyčky/ ktoré vytvárajú sklady/ veľmi na husto, čo nevyzerá dobre. Vzdialenosť medzi tyčkami by mala byť medzi 25-35cm.
Rímska roleta
Vhodné sú aj jednofarebné textílie
Pri rímskych roletách treba rátať s tým, že možno ušetríte na spotrebe materiálu, ale na druhej strane je šitie drahšie ako pri záclone, nakoľko je pracné a vyžadujúce presnosť. Aj samotný profil je cenovo drahší. Ďalej musím upozorniť na skutočnosť, že v prípade prania, je potrebné látku vybrať z mechanizmu , čo znamená vyvliecť záclonu zo zvislých šnúrok/ u niektorých drahších roletách to nieje nutné/, ktoré umožňujú vyťahovanie roletky a samozrejme treba vytiahnuť sklolaminátové tyčky, vďaka ktorým sa tvoria vodorovné sklady. Pre niekoho to môže byť pracné v prípade, že ich máte doma viacej.
Rímska roleta sa ovláda nekonečnou retiazkou podobne ako vnútorné žalúzie. Sú profily, ktoré túto šnúrku priznávajú. Vtedy máte lepší prístup k šnúrke, ale vidíte ju. Sú aj profily, kde ovládanie je zakryté niekoľko cm za látkou. Možno je prístup horší, ale nieje vidieť retiazku. Každý klient si môže určiť dĺžku ovládania a stranu, kde ovládanie chce mať.
Rímska roleta v kombinácií s profilom na suchý zips
Rímska roleta v kombinácií s profilom na suchý zips
Veľmi podobné ako sú rímske rolety, bývajú viedenské rolety. Rozdiel je v tom, že sa do látky nevkladajú sklolaminátové tyče a vzdialenosť medzi skladmi býva menšia napr. 15cm. Vtedy materiál nie je presne vo vodorovnej polohe, ale tiež pôsobí zaujímavo. Často tento druh vidieť na zámkoch. Tým, že sú sklady hustejšie, ľahšie sa roletka vyhrnie k stropu, čo znamená, že nepotrebuje taký široký priestor pod stropom, no materiál sa ľahšie pri zhrnutí pokrčí.
Neodporúčam používať na šitie rímskej rolety bavlnu, nakoľko sa zráža a po vypratí nemusí sedieť šírka tyčí a samozrejme ani dĺžka samotnej roletky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára