streda 17. októbra 2012

Výber závesného systému - kovové tyče


V dnešnej dobe nám trh ponúka širokú škálu závesných systémov.
Pred ich výberom si treba premyslieť, na aký účel závesný systém potrebujeme, do akého materiálu ho budeme osádzať, či je potrebné, aby záclona a záves prechádzali súvisle po celej šírke závesného systému. Skúsim vám v nasledujúcich riadkoch niektoré systémy priblížiť. 

  • Garnižové systémy - kovové tyče
  • Garnižové systémy - kovové tyče s drážkou

Garnižové systémy - kovové tyče:

Tyčové garniže hrúbky 16 mm
Kovová tyč 16 mm s kĺbovou spojkou.
Bývajú v rôznych hrúbkach - 16mm ,19-20mm, 25mm. Od hrúbky profilu závisí aj vzdialenosť konzol medzi sebou. Napríklad medzi konzolami s priemerom 16mm je vzdialenosť konzol odporúčaná 140cm. Skúšali sme aj 180cm, ale materiál musí byť ľahký, inak sa vám tyč začne ohýbať. Pri 20mm a 25mm tyčiach by vzdialenosť konzol mala byť 200cm až 240cm. Dajte si pozor na dvojkonzoly, ktoré sú poväčšinou kombináciou 16mm / záclonovej/ a 25mm /závesovej/ tyče. To znamená, že riskujete pri vzdialenosti konzol 200cm až 240cm, že by sa vám záclonová mohla ohýbať.
Kovové tyče bývajú vo farbe matná zlatá, zlatá, antická zlata, strieborná matná, oceľová, nerezová,
čierna, medená. Tyče sa vyrábajú v šírkach od 100cm do 240-300cm. Existujú síce spojky tyčí, ale odporúčam ich napájať v mieste, kde je konzola a nie medzi nimi.
Tyčové garniže hrúbky 16 mm
Kovová tyč 16 mm s kĺbovou spojkou.
Ďalšou variantou bývajú tyče kovové s drevenou fóliou vo farbe odtieňov dreva. Jej výhodou je, že sa tyč nekrúti, nakoľko drevené garniže buď už kúpite krivé, alebo sa vám doma po čase skrútia. Spôsoby uchytenie kovových tyčí býva buď od stropu , alebo o stenu. Väčšina konzol nieje hlbšia ako 14cm, čo býva niekedy na škodu, ak máte veľmi hlboký radiátor a chcete dlhú záclonu.
Tyčové garniže hrúbky 16 mm a 25 mm
Kovová tyč 25mm a 16 m.
Nikdy nemontujte takú garnižu, ktorej hĺbka konzol je menšia ako je šírka parapety alebo šírka radiátora. Je to veľmi neestetické a škoda za vyhodené peniaze, keď vám materiál leží na radiátore . Kovové garniže majú veľký výber koncoviek. Výhodou týchto garníž je skutočnosť, že sú pekným estetickým doplnkom interiéru a majú širokú paletu prevedení. Nevýhodou tyčových garniž je limitovaná vzdialenosť konzol od seba a tým niekedy nepraktické predelenie záclon.
Z toho vyplýva, že materiály sa musia strihať a deliť na garniži podľa konzol a nie vašich potrieb.
Ďalšou nevýhodou je pomalšie dávanie záclony dole a hore z garniže a časté lámanie háčikov, držiacich záclonu na krúžku. Uchytenie štipcami vôbec neodporúčam. Ničia záclonu i záves.
V súčasnej dobe sú na trhu alternatívy klasických garníž, ide o garnižové systémy kovové tyče s drážkou a koľajničky rôznych materiálov a profilov.

Garnižové systémy - kovové tyče s drážkou:

Kovová tyč 16 mm s drážkou.
Ide o tie isté materiálové prevedenia ako pri tyčiach, iba sa v tyči vytvorí naspodu drážka, v ktorej sú bežce. Konzoly držia tieto tyče s drážkou zvrchu, čo umožňuje, aby materiály sa pohybovali po celej šírke profilu nezávisle na tom, kde sú konzoly. Profily sa vyrábajú v rovnakých dĺžkach ako tyče. Dajú sa napájať, ale nemám dobrú skúsenosť s priechodnosťou záclon cez tieto spoje. Profilové tyče sa vyrábajú poväčšinou v hrúbkach 16mm a 20mm a farebná škála býva o niečo menšia ako pri tyčiach. V ponuke býva zastúpená najviac antická zlatá, strieborno matná a nerezová.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára