piatok 19. októbra 2012

Výber závesného systému - hliníkové koľajnice


Garnižové systémy - hliníkové koľajnice:

Možnosti využitia sú širšie ako pri tyčiach kovových. Sú preferované hlavne v modernejších interiéroch, alebo tam, kde závesný systém nieje ani vidieť, alebo v domácnostiach, kde sa hlavne dbá na účelnosti, funkčnosti a rýchlosti. Hovorím to preto, že väčšina týchto profilov sa dodáva
s nacvakávajúcimi clic bežcami, ktoré sa pri praní nedávajú dole zo záclon a pri navliekaní sa len zo spodu nacvakajú do profilu nezávisle na poradí, kde začnete nacvakávať. To znamená, že si nacvakáte prvý, stredný a posledný háčik, potom už záclonu nemusíte držať a postupne nacvakáte ostatné háčiky. Je to veľmi rýchly spôsob, ktorý ocenia hlavne starší ľudia a ľudia žijúci vo veľkých domoch, kde je množstvo okien.
Hliníková koľajnica s ohybom. Textílie sú zavesené pod profilom.
Hliníková dvojkoľajnica s ohybom. Textílie sú zavesené pod profilom.
Tieto profily majú ešte jednu veľkú výhodu. Vyrábajú sa až v 6metrových dĺžkach, čo umožňuje profil montovať na široké okná bez spájania. Jediný problém je v tom, že keď bývate na šiestom poschodí, je ťažké tam takýto profil dostať. Problémy s transportom začínajú už od šírok 350cm. Preto je niekedy nutné takýto profil narezať z dvoch kusov.
Profily bývajú v rôznej šírke od 1,2cm po približne 3,5cm. Ak máte biely strop a profil sa montuje priamo naň, je postačujúce namontovať profil so šírkou 1,2cm. Je nenápadný a niektoré riasiace pásky umožňujú tento profil úplne zakryť, ale priznám sa , že väčšina záclon sa potom oveľa viac šúcha o profil a ťažšie sa ním manipuluje, nakoľko aj hustota háčikov býva väčšia. Ale niektorým ľuďom záleží viacej na tom, aby ho vidieť nebolo, čo samozrejme rešpektujem.
Hliníková koľajnica s ohybom. Textílie zakrývajú profil.
Hliníková koľajnica s ohybom. Textílie zakrývajú profil.
Potom sú profily v 2-3,5cm šírkach. Tie sa na strope priznávajú. Plnia zároveň aj estetickú stránku. Záclony sa preto šijú pod tieto profily.
Všetky tieto profily sa vyrábajú vo farbách – biela, strieborná matná, zlatá matná, hnedá, bronzová zlatá, nerezová a iné.
Väčšina profilov má ešte jednu zásadnú výhodu. Dajú sa ohýbať do rôznych uhlov. Často pri svojej práci používam aj koncové ohyby profilov. Čo to je ? V prípade, že máte napríklad radiátor v hĺbke 14cm, záclonu je žiaduce dať do hĺbky pred radiátor napríklad 16cm a záves 18cm. Aby to nevyzeralo z boku zle, ohne sa závesový profil z oboch strán po koncoch v hĺbke 18cm a tak záves skončí priamo pri stene. Je to oveľa krajšie. Aj jednoduchý ohyb 6cm je pekný, pretože zakryje bočný šev záclony, ktorý často nieje pekný.
Uchytenie profilov môže byť priamo na strop / tehla,betón,sadrokartón / len nie v kombinácii so stropným chladením, prípadne polystyrénom/. Uchytenie na stenu je tiež možné, len treba rátať, že takýto profil sa uchytáva či už na strop alebo na stenu každých 60-90cm v závislosti na váhe materiálu, ktorý bude visieť. Neodporúčam uchytiť konzolu na stenu, ktorá je vzduchoprázdna. Napr. často bývajú nad oknom kastlíky na vonkajšie rolety. Tam je potom problém čokoľvek chytiť. Niektoré hliníkové profily majú konzoly v tej istej farbe. Tie sú ale čo sa týka ich hĺbok tiež často limitované.
Hliníková trojkoľajnica so suchým zipsom
Hliníková trojkoľajnica so suchým zipsom
No v ponuke bývajú aj univerzálne stenové konzoly od 3cm až do 27cm. Tie ale sú v ponuke len vo farbe bielej a striebornej. Preto ak ste si vybrali profil hnedý a nemôžete ho montovať na strop, nemáte v ponuke stenové konzoly,čo je škoda. Profily je možné ľubovolne za sebou naskladať. Osádzajú sa za sebou buď osobitne, alebo existujú spojky na dva až tri profily za sebou a vtedy sa osádza celý trojprofil ako jedna kompaktná garniža.



Existujú hliníkové profily so suchým zipsom. Ten slúži na nalepenie drapérie / to je krátky dekoračný záves nad oknom /. Tak sa dá napríklad naskladať za sebou jeden profil na drapériu, druhý na závesy a tretí na záclonu.


Strieborná koľajnica Moderna

Ďaľšie obrázky z realizácií na www.zaclonyazavesy.sk/galeria.php

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára